Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jou? Bij Iloveyoga kopen we bewust onze kleding in. Wij selecteren merken die op een duurzame manier produceren, natuurlijke grondstoffen gebruiken voor hun kleding, verantwoorde verpakkingen gebruiken en goed voor hun personeel zorgen.

We zetten graag de verschillende grondstoffen uiteen zodat je kunt zien hoe belangrijk het gebruik van deze grondstoffen is voor de natuur en voor onze toekomst.

 

BAMBOE

Bamboe groeit snel, heeft weinig water nodig en helemaal geen bestrijdingsmiddelen. Het regenereert zichzelf vanuit zijn eigen wortels, dus het hoeft niet opnieuw te worden geplant. Bamboe is een prachtige, comfortabele, ademende en lichtgewicht optie voor actief en ondergoed. De bamboevezels die we gebruiken zijn OEKO-TEXⓇ gecertificeerd, wat betekent dat de stof vrij is van schadelijke chemicaliën en resten.

Bamboe is door zijn zachtheid, rekbaarheid en flexibiliteit geneigd om na gebruik een klein beetje vorm te verliezen, maar zal na het wassen weer in zijn oorspronkelijke vorm terugkeren.

Het gebruik van bamboe voor de textielindustrie belooft veel, maar het is nog steeds onderhevig aan optimalisatie tijdens het proces, met name als het gaat om de oogst van duurzaam geteelde bamboe en de productie van de ruwe stof, met name het vermijden van het vrijkomen van schadelijke chemicaliën die bij de productie in waterwegen worden gebruikt.

De zachte bamboestof wordt gewonnen door wat bekend staat als het viscoseproces, waarbij cellulosemateriaal (bamboe) wordt opgelost in een chemische oplossing om een ​​pulpachtige, stroperige substantie te produceren. Dit wordt vervolgens door een spindop geduwd en in de vezels "gesponnen" die vervolgens tot draden en stoffen kunnen worden gemaakt. Om bamboe zacht te maken, worden chemicaliën gebruikt. De grote vraag naar bamboe in dit stadium heeft geleid tot veel verbeteringen in het beheer van chemicaliën en afvalverwerking.

Bamboestof heeft potentieel: het is veel goedkoper om te produceren dan katoen, vermijdt het uitgebreide gebruik van pesticiden bij de productie van niet-biologisch katoen en de productie is niet zo chemisch intensief als polyester. We blijven op de hoogte van verbeterde praktijken als het gaat om het gebruik van bamboe in onze producten. Kijk voor artikelen met Bamboe bij: Asquith en Urban Goddess.

 

KATOEN

Zacht, licht en ademend - katoen is een vezel die vaak wordt geassocieerd met kwaliteitskleding en wordt vrij vaak dagelijks in veel huishoudelijke producten gebruikt. Katoen is een gewas dat een grote reis heeft gemaakt om zijn reputatie op te schonen, van het gewas dat de slavernij lanceerde tijdens de koloniale dagen in Amerika tot nu wordt gebruikt als een meer milieuvriendelijke variant die bekend staat als biologisch katoen. Katoen is een natuurlijke vezel en heeft als voordeel dat het een volledig natuurlijk product is, waardoor het biologisch afbreekbaar is. Hoewel katoen een natuurlijk voorkomend textiel is, wordt de productie ervan tot op de dag van vandaag geplaagd door beweringen over vervuiling, arbeidsuitbuiting en slavernij.

Conventioneel katoen wordt beschouwd als een 'dorstig gewas' - het vereist veel water om te groeien en wordt voornamelijk geteeld in droge omstandigheden en ook een van de meest chemisch-intensieve die de waterwegen aantast naast het exorbitante waterverbruik. De gebruikte chemicaliën hebben een enorme impact op de lucht, het water, de bodem en de gezondheid van mensen in katoenteeltgebieden. Er wordt gezegd dat katoen 25% van 's werelds pesticiden gebruikt. Ze behoren tot de meest giftige chemicaliën zoals geclassificeerd door de Environmental Protection Agency. Helaas is het probleem nog groter in ontwikkelingslanden, waar het meeste modetextiel wordt vervaardigd. Naast het vernietigen van het land sterven jaarlijks duizenden boeren door blootstelling aan deze chemicaliën. Dit zit ons niet lekker.

Biologisch katoen lost veel van de problemen op die conventioneel katoen met zich meebrengt. Ons biologische katoen wordt geteeld met methoden en materialen die een lage impact hebben op het milieu, zonder pesticiden, herbiciden, synthetische meststoffen of andere chemicaliën, uit zaden die niet genetisch gemodificeerd zijn, en helpt om een ​​biologisch diverse en gezondere landbouw op te bouwen. Nog een pluspunt: biologische katoenzaden zijn goedkoper dan conventionele katoenzaden, wat boeren helpt om te ontsnappen aan de cyclus van schulden en armoede waarin ze zich bevinden door chemicaliën en GMO zaden te gebruiken.

Het elimineren van het gebruik van deze schadelijke chemicaliën in katoen is de eerste stap in een duurzamere en chemicaliënvrije toekomst. Al het katoen dat als biologisch wordt verkocht, moet voldoen aan strikte voorschriften voor de manier waarop het katoen wordt verbouwd. Het biologische katoen dat we gebruiken, is gecertificeerd door Global Organic Textile Standard, GOTS (http://www.global-standard.org). Kijk voor artikelen met organisch katoen bij: Yogamii, Urban GoddessSpirit Of Om, Asquith, She Moves, Mandala

 

TENCEL®/LYOCELL

Tencel lyocell is een cellulosevezel die wordt gemaakt door houtpulp van eucalyptusbomen op te lossen. De ruwe houtpulp ondergaat een productieproces dat veel milieuvriendelijker is dan zijn verwanten Modal en Viscose.

Lyocell wordt gemaakt in een gesloten systeem, wat betekent dat bijna al het chemische oplosmiddel keer op keer wordt gerecycled om nieuwe vezels te produceren en schadelijk afval te minimaliseren.

"Lyocell" is de generieke naam van het productieproces en de vezel. Tencel® is de merknaam van de lyocell die op de markt wordt gebracht door het bedrijf Lenzing AG, dat zijn hout en pulp betrekt van gecertificeerde en gecontroleerde bronnen, zoals duurzaam beheerde plantages.

Tencel® is gemaakt van eucalyptus uit PEFC-gecertificeerde bossen. Eucalyptusbomen groeien snel zonder het gebruik van pesticiden, meststoffen of irrigatie. Net als rayon en viscose is lyocell 100% biologisch afbreekbaar. Kijk voor artikelen met Tencel bij: Asquith.

 

GERECYCLEDE POLYESTER

De leggings en tops van Girlfriend Collective zijn gemaakt van gerecyclede materialen zoals post-consumer waterflessen, visnetten die uit de zee zijn gehaald, restjes stof en ander afval.

Hoe verander je oude waterflessen in kleding?

Wist je dat bijna alle synthetische activewear van plastic is gemaakt? We maken de onze gewoon met materialen die anders stortplaatsen zouden verstoppen en de aarde zouden vervuilen. Het begint allemaal met post-consumer waterflessen waarvan het etiket is verwijderd, wordt vermalen tot miljarden minuscule chips en vervolgens gewassen totdat ze sprankelend schoon zijn. Na een heleboel wetenschappelijke dingen met namen als 'polymerisatie', krijg je een zacht, gerecycled garen dat de noodzaak van aardolie elimineert en tegelijkertijd waterflessen van stortplaatsen omleidt.

Is de gerecycled polyester BPA-vrij?

Jazeker. We begrijpen waarom je het zou willen controleren, want er is veel verwarring over wat voor soort plastic er rondzweeft. Kunststoffen die BPA bevatten, zijn polycarbonaten, of het type plastic dat specifiek wordt gebruikt in herbruikbare waterflessen. Ons gerecyclede PET is polyethyleentereftalaat en wordt gebruikt in waterflessen en voedselcontainers voor eenmalig gebruik. Dit type kunststof wordt al meer dan 30 jaar herhaaldelijk getest op veiligheid. We zeggen dat als het veilig is voor je boterham, het ook veilig is voor je benen.

Hoe wordt er geverfd?

Onze stof is geverfd met milieuvriendelijke kleurstoffen en het afvalwater wordt zorgvuldig gereinigd en gekoeld voordat het vrijkomt. (We doneren zelfs de kleurstofmodder aan een plaatselijke bestratingsfaciliteit waar het wordt gerecycled tot trottoirs en wegen.) Het unieke verfproces kan leiden tot enkele onregelmatigheden in de kleur, die niet als schade worden beschouwd. Houd er rekening mee dat kleuren in het begin kunnen uitlopen, dus we raden aan om je nieuwe legging apart of met vergelijkbare kleuren te wassen voor het geval dat.

Lees het volledige verhaal bij Girlfriend Collective.

Kijk voor artikelen met recycled polyester bij: Girlfriend

 

GOTS

De Global Organic Textile Standard, kortweg GOTS, is 's werelds toonaangevende standaard voor de productie van textiel gemaakt van ecologische vezels. Het definieert veeleisende ecologische en sociale criteria voor de hele textielketen, waarvan de naleving regelmatig wordt gecontroleerd. Sinds de oprichting gebruiken Mandala, Yogamii, Asquith, Urban Goddess, Funky Simplicity en Spirit of Om alleen biologisch katoen voor al hun artikelen op basis van katoen.